Είσοδος
Ξεχάσατε τον κωδικό σας; Ανάκτηση κωδικού

ΕΧΑΣΑ 20 ΚΙΛΑ, ΚΡΑΤΗΣΑ 10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΕΧΑΣΑ 20 ΚΙΛΑ, ΚΡΑΤΗΣΑ 10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Με τα κιλά έχω «θέμα». Ένα-δύο παραπάνω αρκούν για να με καθηλώσουν ώρες μπροστά από την ντουλάπα, αναποφάσιστη για το τι να βάλω. Στη δεύτερη εγκυμοσύνη μου πάραυτα, επέλεξα να μην καταπιεστώ και να το ρίξω έξω βρε αδερφέ, και στο φαγητό και στα γλυκά. Δεν μπορούσα και αυτή τη μιζέρια, όλες οι έγκυες, ντε και καλά, να βγαίνουν συλφήδες από το μαιευτήριο! Με αυτά και με τα άλλα, σταμάτησα να ζυγίζομαι τον όγδοο μήνα, όταν είχα ήδη πάρει 20 κιλά. Πολλά κιλά! Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά που βγήκα έξω για τρέξιμο, δύομιση μήνες αφού είχα γεννήσει, , να αισθάνομαι ότι κουβαλώ άλλη μία Κάκια!

Από τότε πέρασε ένας χρόνος, στον οποίο αφενός κατάφερα να χάσω αργά και σταθερά αυτά τα κιλά, αφετέρου απέκτησα στενές επαφές με δύο επαγγελματίες της διατροφής: τον Μιχάλη και το Νίκο. Σε αυτούς, εκτίμησα ιδιαίτερα το γεγονός ότι ούτε για μία στιγμή δεν με έκαναν να αισθανθώ άσχημα με τα κιλά μου ή με αυτά που τρώω, και ότι περισσότερο προσάρμοσαν τις δικές τους γνώσεις στον δικό μου τρόπο ζωής, παρά προσπάθησαν να επιβάλλουν αυστηρά τους δικούς τους κανόνες. Αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία για μένα, καθώς προηγουμένως με άλλον ειδικό, είχα ταυτίσει την διατροφή με την στέρηση, και με τη μόνιμη αίσθηση ότι έχω παραπάνω κιλά από αυτά που «πρέπει».

Για μένα πλέον είναι σαφές, ότι:

1. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις πηγαίνοντας σε έναν διατροφολόγο-διαιτολόγο, είναι να προσπαθήσεις μαζί του να μάθεις να τρως πιο σωστά, να τηρείς κάποιες βασικές αρχές που θα σε κάνουν πιο υγιή και δραστήριο, και να συζητήσεις μαζί του τα ιδιαίτερα γούστα σου στο φαγητό. Ό,τι πρόγραμμα και αν σου βγάλει κάποιος, δεν πρόκειται να το ακολουθήσεις μακροπρόθεσμα αν δεν σε ικανοποιεί γευστικά.

2. Η αερόβια άσκηση είναι αυτή που πάντα δίνει το κάτι παραπάνω σε όποια προσπάθεια απώλεια βάρους. Προσωπικά, προτιμώ το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους (όχι σε διάδρομο) γιατί προσφέρει μαζί με την σωματική και ψυχολογική ανάταση, η οποία είναι πολύ σημαντική σε περιόδους διατροφής.

Ο Μιχάλης από το πρώτο μας κιόλας ραντεβού μου είχε κάνει ξεκάθαρα τα παρακάτω:

3. Ξέχνα τις «πυροσβεστικές» δίαιτες. Το μόνο που θα  καταφέρεις να χάσεις είναι την υπομονή σου! Βάλε έναν μακροπρόθεσμο στόχο και έλα να τον πιάσουμε με το σωστό πρόγραμμα.

4. Μαζί με τη διατροφή συνδύασε κάποια φυσική δραστηριότητα, δίνοντας έμφαση στην αερόβια άσκηση που θα σε βοηθήσει θεαματικά στη μείωση του λίπους, χωρίς να παραλείψεις την ενδυνάμωση.

5. Αν λαχταράς γλυκό, φάε μία μερίδα ακριβώς αυτού που θες. Στα κιλά που θέλεις να χάσεις το δικαιούσαι μία φορά την εβδομάδα. Τρώγοντας υποκατάστατα, έχεις απλώς την ψευδαίσθηση ότι δεν έφαγες γλυκό, ενώ οι θερμίδες μπορεί να λένε άλλα. Επίσης, αν φας πραγματικά αυτό που θες, θα μπορέσεις να πειθαρχήσεις στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα πολύ καλύτερα, χωρίς ψυχολογική πίεση. (πόσο απελευθωρικό ε;)

Ο Νίκος από την άλλη με συμβούλεψε:

6. Κοιμήσου καλά! Το ξέρω ότι είσαι μαμά δύο μικρών, όμως η έλλειψη ύπνου που σημαίνει έκκριση γκρελίνης, προκαλεί έντονη επιθυμία για ζάχαρη και άλλα λιπαρά τρόφιμα. Όσο πιο αργά κοιμηθείς, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για μία βραδινή επιδρομή στο ψυγείο. Επίσης την επόμενη μέρα θα είσαι πιο κουρασμένη, άρα λιγότερο δραστήρια, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του μεταβολισμού σου.

7. Μην υποτιμάς τις θερμίδες που καταναλώνεις, ειδικά τις υγρές. Ένας τυποποιημένος χυμός με το πρωινό σου, ένα αθλητικό ποτό μετά το τρέξιμο, αναψυκτικό στο γεύμα, ένα ποτήρι κρασί στο δείπνο και ένας καφές, ένα τυπικό δείγμα της ημερήσιας σου πρόσληψης υγρών, μπορεί να ξεπερνούν τις 1000 θερμίδες! Αντικατάστησέ τα καλύτερα με νερό, άπαχο γάλα ή τσάι χωρίς ζάχαρη.

8. Το να πίνεις πολύ νερό, είναι γνωστό. Αυτό που δεν ξέρεις σίγουρα είναι ότι το νερό είναι φυσικός καταστολέας της όρεξης και ότι ο εγκέφαλος πολύ συχνά δεν μπορεί να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ των αισθημάτων της πείνας και της δίψας, με αποτέλεσμα η έλλειψη νερού πολλές φορές να οδηγεί σε περιττή πρόσληψη τροφής.

9. Βγες από τη λογική του φαγητού ως επιβράβευση. Οι περισσότεροι που καταφεύγουν στο φαγητό από ψυχολογικούς παράγοντες, καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός τους. Βρες κάποιον άλλο μηχανισμό για να σε «κακομαθαίνεις»!

10. Στόχευσε για 3 κυρίως γεύματα και 1-2 σνακ (φρούτα) την ημέρα, κατανεμημένα έτσι χρονικά, ώστε να φτάνεις στο τραπέζι με ελεγχόμενη όρεξη. Ξεκίνησε πάντα με τη σαλάτα σου, συνέχισε τρώγοντας αργά, και μόλις αισθανθείς κορεσμό σήκω αμέσως από το τραπέζι.

Μιχάλης Τζούλης (Αθλητικός διατροφολόγος M.Sc., Καθηγητής Φ. Αγωγής, 6974788681)

Νίκος Καφετζόπουλος (Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, www.nutribase.gr, 6942 842 463)

 

 

Κάκια Καφφά (kakia@arnica.gr)

Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Arnica και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.

Pharmasept Πλήρες Βρεφικό Set , 0m+, με 1 Baby Mild Bath 1lt, 2 x Baby Extra Calm Cream 150ml, 1 Baby Soothing Cream 150ml & 2 x Baby Soft Wipes των 30 Τεμαχίων

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent ut facilisis tortor. Suspendisse pharetra facilisis lacinia. Nullam sagittis sagittis metus.
CODE001
18.7€
12.25€