Είσοδος
Ξεχάσατε τον κωδικό σας; Ανάκτηση κωδικού

5+1 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙΣ ΚΑΘΕ ΓΕΥΜΑ ΣΕ ΥΠΕΤΡΟΦΗ

5+1 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙΣ ΚΑΘΕ ΓΕΥΜΑ ΣΕ ΥΠΕΤΡΟΦΗ

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μέρα που πήγα για lunch break σε γνωστό σουβλατζίδικο της Αθήνας για να παραγγείλω –εν τέλει και μετά από στιγμή μεγάλης αυτοσυγκράτησης- μία σαλάτα ρεβυθιών με κινόα και αβοκάντο! Ο οργασμός των υπερτροφών στο πιάτο της τραντισιονάλ σουβλακερί ήταν κάτι παραπάνω από έκπληξη. Από τότε, με χαρά διαπιστώνω ξανά και ξανά ότι η τάση των υπετροφών έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής για πολλούς από εμάς, και ότι η κινόα, τα chia, το νόνι και ο ιπποφαές δεν είναι πια άγνωστες λέξεις. Έρευνες επί ερευνών αποδεικνύουν περίτρανα της υπερ-δυνάμεις αυτών των τροφών που μέσω της πέψης μας δίνουν πολύτιμα συστατικά σε υψηλές περιεκτικότητες. Προβιοτικά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα, πολυφαινόλες, ωμέγα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες αποτελούν το υπερ-μενού που αν το εκμεταλλευτείς σωστά, μπορεί να σου χαρίσει υγεία, αποτοξίνωση, βελτίωση της διάθεσης, της σεξουαλικότητας και υψηλά επίπεδα ενέργειας. Αυτό που κατάλαβα όμως όταν άρχισα να διαβάζω περί διατροφής και υγείας, είναι το γεγονός ότι όλες οι φυσικές (ανεπεξέργαστες) και φρέσκες τροφές είναι υπερτροφές, και η κάθεμία έχει κάτι πολύτιμο να δώσει στον οργανισμό μας, αν τηρήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες. Γιατί, τι νόημα έχει να αγοράσεις τα καλύτερα godgi berries αν είναι να βάλεις σε μία τούρτα γεμάτη γαλακτοκομικά και ζάχαρη; Ή αν βρεις το καλύτερο κοτολουλάκι από βιολογική φάρμα και το πεθάνεις στο τηγάνισμα; Με τις παρακάτω 6 συμβουλές δεν θα ξαναπέσεις σε τέτοια παραπτώματα!

• ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

Βασικά στη διατροφή σημαίνει νερό και αλάτι. Το νερό σου θα πρέπει να φροντίσεις να είναι απαλλαγμένο από χλώριο, οπότε διάλεξε κάποιο φυσικό μεταλλικό νερό του εμπορίου ή αν πίνεις νερό βρύσης, βάλε φίλτρο ή αφηνέ το σε μία κανάτα μισή ώρα πριν το πιεις (έτσι το χλώριο εξατμίζεται). Το αλάτι είναι αφορμή για μεγάλη συζήτηση. Μάθε εν συντομία ότι το φυσικό θαλασσινό αλάτι περιέχει όλα τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που έχει και το νερό στο σώμα μας, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να κάνει μόνο καλό. Η ταύτιση του αλατιού με την αρτηριακή πίεση και άλλες παθήσεις έχει να κάνει με το επεξεργασμένο αλάτι που αποτελείται κατά 97% μόνο από χλωριούχο νάτριο. Αν λοιπόν επιλέγεις σταθερά θαλασσινό αλάτι, είναι σαν να προσθέτεις ένα συμπλήρωμα διατροφής μετάλλων σε κάθε γεύμα σου.

• ΠΑΣΠΑΛΙΣΕ ΤΟ

Εκτός από το αλάτι, υπάρχουν και τα μπαχαρικά! Πολλά από αυτά θεωρούνται από μόνα τους υπερτροφές όπως η κανέλα, ο κουρκουμάς, το σαφράν, το τζίντζερ και πολλά ακόμη. Έτσι όταν τα προσθέσεις στο καθημερινό σου φαγητό, αυτό δεν θα αποκτήσει μόνο περίσσια γεύση, αλλά και θρεπτική αξία. Ψάξε να βρεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα στη γεύση σου αλλά και τις ανάγκες-ελλείψης του οργανισμού σου.

• ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΛΕΙΣ

Οτιδήποτε τρως χωρίς μέτρο, ακόμα και αν αυτό είναι η καλύτερη τροφή του κόσμου, δεν σου κάνει καλό. Οι υπετροφές και όλες οι τροφές γενικότερα λειτουργούν καλύτερα μέσα σε μία ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία από θρεπτικά συστατικά και πηγές. Η μία θα δώσει τις πρωτεϊνες, η άλλη τα μέταλλα και κάποια άλλη την ενέργεια για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σου. Καμία τροφή δεν είναι ολοκληρωμένη από μόνη της. Με πιο απλά λόγια μην κολλάς σε τροφές και μην παθαίνεις διατροφικές εμμονές. Βάλε τη σωστή ποικιλία στο διατροφικό σου πρόγραμμα και θα είσαι για πάντα υγιής.

• ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ=ΘΡΕΠΤΙΚΑ=ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΙΜΑ

Η πραγματική υπερ-τροφή δεν είναι ψεκασμένη με ζιζανιοκτόνα ούτε έχει εκτεθεί σε αντιβιοτικά ή ορμόνες που καταλήγουν στο τραπέζι σου και άρα στον οργανισμό σου. Επίσης μία υπετροφή δεν θα μπορούσε να είναι ποτέ μεταλλαγμένη. Τα παραπάνω σε αφήνουν με την εξής μοναδικήεπιλογή: βιολογικά τρόφιμα ή ακόμα καλύτερα βιολογική λαϊκή αγορά. Μπες εδώ για να δεις ποια είναι η κοντινότερή σου και ποια μέρα διεξάγεται και κάνε τη βόλτα αυτή συνήθεια.

• ΚΑΝΕ ΤΟ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Υπάρχει μία θεωρία που υποστηρίζει ότι πρέπει να τρώμε φαγητό από τον τόπο μας, προκειμένου να συμβαδίζει η διατροφική σύστασή του με τις δικές μας διατροφικές ανάγκες που προκύπτουν από τον τρόπο ζωής, την ηλικία, το φύλο αλλά και το κλίμα όπου ζούμε και τις γενικότερες συνθήκες. Αυτό μου θυμίζει λίγο τον Μητσοτάκη που τρώει μονάχα χόρτα από το χωριό του στην Κρήτη κι έχει φθάσει αισίως τα 96! Πρόσφατα γράφτηκε και ένα βιβλίο από τον Κωνσταντίνο Ξένο και την Αστερία Σταματάκη με τίτλο «Γνωρίστε τα ελληνικά Superfoods”. Οπότε είναι καιρός να επανεκτιμήσεις τις Κορινθιακές σταφίδες, την κάπαρη, τη μαστίχα Χίου, το ρόδι, τον κρόκο Κοζάνης και τα ελληνικά αμύγδαλα.

• ΠΟΝΤΑΡΕ ΣΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΤΟ ΩΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΤΜΟ!

Πολλές φορές γελάω και άλλες προβληματίζομαι, όταν συναντώ διαδικτυακά συνταγές ενταγμένες σε άρθρα περί υγιείνης διατροφής, που περιλαμβάνουν τις λέξεις τηγάνι, σωτάρεται ή φούρνος μικροκυμάτων. Απορώ με την παρατεταμένη παράλλειψη του γεγονότος ότι όταν η τροφή μαγειρεύεται, η υπερβολική θερμότητα καταστρέφει τα ένζυμα και την αλλοιώνει, σε βαθμό που η πέψη της να μην γίνεται σωστά από τον οργανισμό μας. Η απάντηση σε αυτό είναι το βράσιμο, ο ατμός ή ακόμα καλύτερα το ωμό φαγητό. Όσο δελεαστικές και αν είναι οι τηγανιτές πατάτες, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πραγματική υπερτροφή τρώγεται φρέσκια και ωμή.

Κάκια Καφφά (kakia@arnica.gr)

Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Arnica και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.

Pharmasept Πλήρες Βρεφικό Set , 0m+, με 1 Baby Mild Bath 1lt, 2 x Baby Extra Calm Cream 150ml, 1 Baby Soothing Cream 150ml & 2 x Baby Soft Wipes των 30 Τεμαχίων

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent ut facilisis tortor. Suspendisse pharetra facilisis lacinia. Nullam sagittis sagittis metus.
CODE001
18.7€
12.25€